UiTtips

De UiTtips van Dirk Van Driessche, voormalig directeur Sint-Niklase Stadsschouwburg

 

Dirk Van Driessche was de voorbije decennia directeur van de Sint-Niklase Stadsschouwburg. Hij verzorgde in die functie eveneens de programmatie podiumkunsten, van theater, dans en poëzie tot comedy en muziek.

 

Nu ik zelf voor het eerst niet meer ‘aan de knoppen’ zit, zal ik me als een vrije vis in het water kunnen bewegen tussen het culturele aanbod, en dat is niet gering. Een eerste uitstapje voert me ongetwijfeld langs het stadsfestival Villa Pace, waar ik het stomende Evil Empire Orchestra kan aanbevelen op het gezellige terrein bij het Castrohof.
Als enthousiaste fietser zal ik natuurlijk de Autovrije Zondag benutten om het aanbod in het stadscentrum te verkennen.

 

“Nu ik zelf niet meer aan de knoppen zit, beweeg ik mij als een vrije vis in het culturele aanbod.”

 


De gedreven ploeg van Muziekclub ’t Ey zit op locatie in de kerk van Belsele met een bijzonder fijn a-capella (afscheids)concert van Coope, Boyes en Simpson. Ik moet er snel heenfietsen, vrees ik, want die middag kom ik al van de eerste aflevering  van Poëzie op zondagmorgen met Hans Tentije in de Foyer van de Stadsschouwburg.
De nazomer en naderende herfst zijn voor mij van oudsher het signaal om de theater- en concertzalen op te zoeken. Ik kan niet anders dan het iedereen blijven aanbevelen: zoek de plekken op waar de fijnste artiesten live te bewonderen zijn! In de Stadsschouwburg wil ik zeker Theater Zuidpool zien met de nieuwste tekst van Tom Lanoye, vrij naar het koningsdrama Edward II.
Ik hoop dat veel bewoners van Sint-Niklaas net als ik een kijkje willen nemen bij de rondleiding in het Rode Kruis Opvangcentrum op de Westakkers. Deze mensen verzetten bergen werk in onze stad en verdienen op zijn minst onze positieve aandacht.
In De Foyer wil ik zeker nog iets meepikken van het eigenzinnige Podium@Foyer, de reeks artistieke ontmoetingen tussen muziek en andere kunsten. Op 3 oktober brengt Alex Callier er een aantal gasten samen.