De Belgische transport- en communicatierevolutie in zeven 'oude' kaarten (19de - 20ste eeuw)

Gratis
De opkomst van het industriële kapitalisme, in onze gewesten vanaf het begin van de 19de eeuw, impliceerde een omwenteling van de transport- en communicatiesystemen. De stichters van de Belgische staat konden deels voortbouwen op een (voor de 18de eeuw) goed ontwikkelde transportinfrastructuur. Toch lanceerden ze onmiddellijk een ambitieus programma van aanleg van spoorwegen, en gaven ze ook ... Uitgebreide informatie
De opkomst van het industriële kapitalisme, in onze gewesten vanaf het begin van de 19de eeuw, impliceerde een omwenteling van de transport- en communicatiesystemen.
De stichters van de Belgische staat konden deels voortbouwen op een (voor de 18de eeuw) goed ontwikkelde transportinfrastructuur. Toch lanceerden ze onmiddellijk een ambitieus programma van aanleg van spoorwegen, en gaven ze ook een echte boost aan het (water)wegennetwerk. In de 20ste eeuw kwam de luchtvaart die panoplie van vervoersystemen vervolledigen. Bovendien ontstonden ook nieuwe telecommunicatiesystemen (telegraaf, telefoon) die eveneens de samenleving grondig gingen hertekenen. Deze evoluties worden op uitstekende en soms vernieuwende manier weergegeven door eigentijdse kaarten, waarvan we enkele markante voorbeelden zullen bespreken.

Guy Vanthemsche is em. hoogleraar hedendaagse geschiedenis aan de VUB.

Gratis toegang

Bron: UiTinVlaanderen.be

SteM Sint-Niklaas - afdeling SteM Zwijgershoek
Zwijgershoek 14, 9100 Sint-Niklaas
dinsdag 30 november 2021 van 20:00 tot 21:30
Geschiedenis
gratis Basistarief: 0,00 €
reservatiemusea@sint-niklaas.be
Fax: 3 778 34 50