Expo | De stad, onder andere

Gratis
Tijdens de lockdown kwam het leven tot stilstand en doken Loes De Gendt en Rosaline Fiems de stad in. Uit noodzaak, want wandelen was één van de enige dingen die ze samen konden doen, maar ook uit nieuwsgierigheid, om te zien hoe verschillend alles nu was. Heel organisch volgden teksten en beelden om vast te leggen wat hen was bijgebleven tijdens de wandelingen. In ‘De stad, onder andere’ ... Uitgebreide informatie
Tijdens de lockdown kwam het leven tot stilstand en doken Loes De Gendt en Rosaline Fiems de stad in. Uit noodzaak, want wandelen was één van de enige dingen die ze samen konden doen, maar ook uit nieuwsgierigheid, om te zien hoe verschillend alles nu was. Heel organisch volgden teksten en beelden om vast te leggen wat hen was bijgebleven tijdens de wandelingen. In ‘De stad, onder andere’ ontstaat een beeldverhaal over de wereld na een grote gebeurtenis, waarin het vooral de kleine dingen zijn die de dagen kleuren.

Rosaline en Loes spelen met de verhoudingen van het klassieke beeldverhaal. Ze laten zich inspireren door elkaars werk, maar gaan ook elk apart aan de slag en plaatsen daarna woord en beeld samen om te ontdekken hoe een nieuw verhaal ontstaat.

Als Loes in de 19de eeuw was geboren, had ze Darwin als natuuronderzoeker vergezeld op zijn Beagle. Maar door een speling van het lot kwam ze terecht in het Sint-Niklaas van de jaren negentig. Niet dat dat Loes heeft tegengehouden om op ontdekking te gaan. Het atelier in Gent van waaruit ze werkt ligt vol met vondsten van wandelingen en reizen die terechtkomen in nieuwe beelden. Net als een goede ontdekkingsreiziger zoekt Loes steeds verder: bij elk project experimenteert ze met nieuwe technieken en ondergronden. Bij de tekeningen die ontstaan zijn mensen meestal maar kort te gast en is het natuurlandschap de onuitputtelijke muze die zindert op het blad, in potlood of verf. Loes speelt met grenzen. Lijnen en kleurvlakken lopen over de randen van het papier, een wereld strekt zich uit. En als dat niet genoeg blijkt, gaat ze via Google Maps op verkenning naar nieuwe werelden.

Rosaline Fiems studeerde in 2017 af als textielontwerper aan LUCA School of Arts. Ze vertelt in haar werk verhalen via woord en beeld. Als een antropoloog verzamelt ze anekdotes uit de wereld rondom zich om daarmee een nieuwe wereld te creëren. Daarbij laat ze zich inspireren door oude mythes maar ook door nieuwe mediums als podcasts en graphic novels. Rosaline blijft zoeken naar linken tussen verhalen die op het eerste zicht niets met elkaar te maken hebben maar uiteindelijk een nieuwe narratief scheppen op een persoonlijke en poëtische manier. Haar doel is steeds om beeldende kunst en storytelling te verenigen in nieuwe projecten.

Bron: UiTinVlaanderen.be

de Bib Sint-Niklaas
Hendrik Heymanplein 3, 9100 Sint-Niklaas
Van 17 december 2021 tot 30 januari 2022 (di van 10:00 tot 19:00, wo van 10:00 tot 19:00, do van 10:00 tot 19:00, vr van 10:00 tot 19:00, za van 9:30 tot 12:30, zo van 9:30 tot 12:30)
gratis Basistarief: 0,00 €
Fax: 037783400
de Bib Sint-Niklaas