Expo | Talen kleuren de tijd

Deze tentoonstelling van Stadsarchief Sint-Niklaas trekt een taalspoor doorheen de stedelijke archieven. Welke talen kleurden de geschiedenis? Het antwoord zit verscholen in authentieke archiefstukken, van de middeleeuwen tot nu. In welke taal schreef de pastoor van de Sint-Nicolaasparochie? Hoe klonk de taal van de bezetter? Het stadsarchief presenteert Latijnse oorkonden, Middelnederlandse ... Uitgebreide informatie
Deze tentoonstelling van Stadsarchief Sint-Niklaas trekt een taalspoor doorheen de stedelijke archieven. Welke talen kleurden de geschiedenis? Het antwoord zit verscholen in authentieke archiefstukken, van de middeleeuwen tot nu.

In welke taal schreef de pastoor van de Sint-Nicolaasparochie? Hoe klonk de taal van de bezetter? Het stadsarchief presenteert Latijnse oorkonden, Middelnederlandse verordeningen, Franstalige akten, Duitstalige affiches, Nederlandstalige stadsverslagen, Vlaamse brieven en ‘Sinnekloase’ getuigenissen. De tentoonstelling toont een waaier van talen aan de hand van bestuurlijke documenten van vroegere bewindslieden en administraties. De volkstaal komt tot uiting in persoonlijke boodschappen neergepend op prentbriefkaarten of foto’s. En soms leidt archiefonderzoek tot verrassende resultaten in andere taalgebieden.

Bron: UiTinVlaanderen.be

de Bib
H. Heymanplein 3, 9100 Sint-Niklaas
Van di 28 mei 2019 00:00 tot zo 23 juni 2019 23:59