Moeilijk "KIEZEN" op Erfgoeddag 2018

Gratis
Zondag 22 april is er niet alleen ARCHIPEL, ook de erfgoedsector laat dan opnieuw van zich horen. Met de lokale verkiezingen in het vooruitzicht zette FARO, de landelijke organisator van Erfgoeddag, er ons toe aan om materiaal te tonen over verkiezingen. Het SteM en Erfpunt Waasland (Zwijgershoek 14) laten de kiesstrijd openbarsten tussen o.a. Edmond Meert, Janssens de Vaerebeke, Reinaert De ... Uitgebreide informatie
Zondag 22 april is er niet alleen ARCHIPEL, ook de erfgoedsector laat dan opnieuw van zich horen. Met de lokale verkiezingen in het vooruitzicht zette FARO, de landelijke organisator van Erfgoeddag, er ons toe aan om materiaal te tonen over verkiezingen.

Het SteM en Erfpunt Waasland (Zwijgershoek 14) laten de kiesstrijd openbarsten tussen o.a. Edmond Meert, Janssens de Vaerebeke, Reinaert De Vos, H. Apollonia, Abt van Boudelo, Jean Sax, leerling-sjamane Nawa of Marius en een Romeinse villabewoner.

In het Mercatormuseum (Zamanstraat 49D) toont de Vereniging Familiekunde Vlaanderen (VVF) kwartierstaten van Wase burgemeesters. Je kan online hun genealogie publicatiewebsite, uniek in Vlaanderen, raadplegen en er zullen ook oude kiezerslijsten ter inzage liggen.

In de lokalen en rechtszalen van het Vredegerecht (Kazernestraat 4), het zenuwcentrum van menig verkiezingen, legt Bibliotheca Wasiana de focus op de lokale gemeenteraadsverkiezingen in de 2de helft van de 20ste eeuw, terwijl de KOKW vooral materiaal uit eind 19de en begin 20ste eeuw brengt. Ook de figuur van (“musketier”) Paul Maurice Orban (Virton 1889 - Sint-Niklaas 1977) wordt mee belicht. De kunstliefhebbers zullen en passant versteld staan van de kunstcollectie die daar hangt. WARP lanceert er tevens zijn project “Signaal”.

Anfiteatro, amici della cultura italiana, brengt om 11u op de Spaanse zolder van de Castrohof (de Castrodreef 2) een geïllustreerde aperitieflezing door Daniëlla Van Gael, over Jules Caesar en andere, minder bekende Italianen die keuzes maakten die ons over de eeuwen heen nog steeds verrassen. Reserveren via secretariaat@anfiteatro.be of 03 777 96 43 (slechts 35 zitplaatsen).

Het Reynaertgenootschap verwacht U om 9u15 in de Bib (H. Heymanplein) voor het smerigste tweegevecht uit de middeleeuwse literaire geschiedenis (wolf versus vos).


“800 Jaar Sint-Niklaas en Sinaai, een feestjaar in beeld”
En dat kiezen niet perse verliezen is bewijzen de fotoclubs. Uit de duizenden foto’s die de leden van de Koninklijke Fotogroep Waasland, Koninklijke Video- Foto en Digi Club Close-Up, Fotoclub Tereken, Fotoclub Flash, Fotovisie en Fotoclub PiXeL een jaar lang in Sint-Niklaas en Sinaai schoten maakten ze een heel moeilijke, maar fijne selectie.
In de Salons, Stationstraat 85, kan je 32 topfoto’s bewonderen en aan de ramen van 't Bau-huis kan je 13 foto's op heel groot formaat bezichtigen.

De beelden in de Salons zijn te zien van 8/03 tem 29/04, van donderdag tem zaterdag van 14u tot 17u en zondag van 11u tot 17u. De foto's aan de ramen van ’t Bau-huis zijn doorlopend te bekijken.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Op diverse locaties in de stadskern en de deelgemeenten
- , 9100 Sint-Niklaas
zondag 22 april 2018 van 10:00 tot 17:00
Erfgoed
gratis Basistarief: 0,00 €
cultuur@sint-niklaas.be
Fax: 0474 94 85 14