Poëzie op zondagmorgen

Gratis
Anna Enquist 6 december 2020 om 10U30 De Foyer Anna Enquist, (Amsterdam, 1945), pseudoniem van Christa WidlundBroer, neemt een lange aanloop om in de Nederlandse letteren te debuteren. Haar debuutbundel Soldatenliederen (1991) wordt enthousiast onthaald en vergeleken met het werk van Neeltje Maria Min en Eva Gerlach. Verzet tegen verlies, teloorgang en verval is een centraal thema in deze en ... Uitgebreide informatie
Anna Enquist
6 december 2020 om 10U30
De Foyer

Anna Enquist, (Amsterdam, 1945), pseudoniem van Christa WidlundBroer, neemt een lange aanloop om in de Nederlandse letteren te debuteren. Haar debuutbundel Soldatenliederen (1991) wordt enthousiast onthaald en vergeleken met het werk van Neeltje Maria Min en Eva Gerlach. Verzet tegen verlies, teloorgang en verval is een centraal thema in deze en volgende bundels. Door exact te zeggen waar het op staat en dat niet te verhullen, wordt troost gevonden én geboden voor lijden, angst en vertwijfeling.


Enquist studeerde af als pianiste en celliste, en later als psychoanalytica. Beiden spelen een centrale rol in haar werk. Muziek als thema en structuurelement, de psychoanalyse als middel om door te dringen tot de kern van haar personages. Het meesterstuk (1994), haar eerste roman, is geschreven op het stramien van de opera Don Giovanni van Mozart. In Het geheim wordt de hoofdrol vertolkt door een pianiste; een strijkkwartet zet de toon in Kwartet; de studie van Bachs Goldbergvariaties vormt in Contrapunt de poging om het tragische verlies van haar 27-jarige dochter te verwerken.


Anna Enquist was van 2014 tot 2016 stadsdichter van Amsterdam. Als voetballiefhebber publiceerde ze jarenlang verhalen met een averechtse blik in het tijdschrift Hard Gras. Ze ontving voor haar werk onder meer de Cees Buddingh’-prijs, de Debutantenprijs en de Gedichtendagprijs.


In Berichten van het front, haar meest recente bundel, verbindt ze op indringende en indrukwekkende wijze de gang van de seizoenen met de onderwereld, met dood en verrijzenis.


FOLDER POËZIE OP ZONDAGMORGENTen gevolge van de coronacrisis kunnen het programma en de vrije toegang onderhevig zijn aan wijzigingen. Volg de laatste info hieromtrent op deze website.
De Foyer
Paul Snoekstraat 1, 9100 Sint-Niklaas
zondag 6 december 2020 van 10:30 tot 10:30
Poezie
gratis
info@ccsint-niklaas.be
Fax: 03 778 33 66
cc sint-niklaas
Bestel tickets
Telefoon: 03 778 33 66