Vlaamse Meesters in situ

Gratis
‘Vlaamse Meesters in Situ’ is een heel bijzonder kunstproject dat in Vlaanderen loopt van 1 juni t.e.m. 30 september 2019. Het wijst je de weg naar verborgen parels, weg van de platgetreden paden in kleinere steden en in weggestoken dorpjes. Je wordt ontvangen in kerken en op unieke plekken waar, vaak onbekende, werken van Vlaamse meesters uit de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw nog ... Uitgebreide informatie
‘Vlaamse Meesters in Situ’ is een heel bijzonder kunstproject dat in Vlaanderen loopt van 1 juni t.e.m. 30 september 2019. Het wijst je de weg naar verborgen parels, weg van de platgetreden paden in kleinere steden en in weggestoken dorpjes.
Je wordt ontvangen in kerken en op unieke plekken waar, vaak onbekende, werken van Vlaamse meesters uit de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw nog altijd te bewonderen zijn op hun oorspronkelijke plaats. ‘Vlaamse Meesters in Situ’ laat je deze werken zien waar ze thuishoren en waar een discrete scenografie ze omringt met de juiste sfeer. In beeld en woord brengt het in-situ-verhaal je heel dicht bij de schilderijen en wijst je ogen naar de sublieme manieren waarop Vlaamse meesters hebben rekening gehouden met de plaatsen waarvoor hun werken zijn bedoeld.
In de Sint-Nicolaaskerk, de oudste kerk van Sint-Niklaas, zijn de spots gericht op het schilderij “De afneming van het kruis” boven zeventiende-eeuws altaar. De Antwerpse schilder Pieter Thys maakte het met Rubens als voorbeeld. In 1672 werd het in de kerk opgehangen boven het originele hoofdaltaar van de Mechelse beeldhouwer Lucas Faydherbe (1617-1697).
Maak op een originele en interactieve manier kennis met het verhaal achter dit schilderij aan de hand van audio- en filmfragmenten. Ontdek verder ook op andere plaatsen in de stad de verbluffende muurschilderingen van Guffens en Swerts in de Onze-Lieve-Vrouwekerk, het bijzondere beeld van Faydherbe in het SteM en de unieke aard- en hemelglobes van de geniale Gerard Mercator in het Mercatormuseum.
In de rand van het project ‘Vlaamse Meesters in Situ’ wordt er een waaier aan activiteiten aangeboden gaande van lezingen, geleide wandelingen, concerten.
Meer details over het programma: www.OntdekSintNiklaas.be of toerisme@sint-niklaas.be
‘Vlaamse Meesters in Situ’ van kunst- en erfgoedtijdschrift Openbaar Kunstbezit Vlaanderen past in het grote project ‘Vlaamse Meesters’ van Toerisme Vlaanderen

Bron: UiTinVlaanderen.be

Sint-Nicolaaskerk
Sint-Nicolaasplein zn., 9100 Sint-Niklaas
Van za 1 juni 2019 00:00 tot ma 30 september 2019 23:59
Schilderkunst
gratis Basistarief: 0,00 €
Fax: 03 778 35 00, toerisme@sint-niklaas.be
toerisme Sint-Niklaas