UiTtips

De UiTtips van Johan De Vos

 

Johan De Vos was directeur aan onze academie voor schone kunsten. Hij schreef een paar duizend recensies over foto’s en negen boeken. In zijn ‘Het Boek van Sint-Niklaas’ prees hij het cultuurprogramma in de stad.  Op een paar andere zaken had hij kritiek.

 

Op vrijdag 9 maart willen we de voorstelling Gitte met Theater Froe Froe niet missen. Wat deze acteurs en kunstenaars doen met poppen en figuren is tegelijk groots en poëtisch. Ze baseren zich daarbij op mythologische verhalen. Ik gaf les aan Marc Maillard, de bezieler van Froe Froe. Daarbij leerde ik ook veel van hem. De keuze voor deze voorstelling was niet vanzelfsprekend, want op hetzelfde moment is er een intiem concertje in het Masereelhuis en de opening van de tentoonstelling ‘Nooit meer Typen’ in de onze dierbare bibliotheek.

 

Wachten op Godot is de klassieker van Samuel Beckett. In de jaren ’60 vertaalde ik die tekst voor een bescheiden opvoering in Brussel. Ik weet zeker dat Theater Leporello dit schijnbaar absurde stuk met veel allure op scène zal zetten. Dinsdag 13 maart.

 

Ook in maart (wat een theatermaand!) de 26 en 27ste is rasacteur Bruno Vanden Broecke er weer. Hij brengt Para,  de monoloog van een militair in Kongo. Tekst: David Van Reybroeck.  We hebben al kaarten voor de eerste rij. Dat is puur geluk, want ach, vanaf de zesde rij mis je in onze stadsschouwburg letterlijk het onderste deel van een theatervoorstelling.   

 

‘Cultuur’ betekent vooral: hoe mensen met mekaar omgaan. Daar is veel over te zeggen, ook in deze stad. Daarom wil ik het gesprek met Rachida Lamrabet in onze bibliotheek niet missen. Deze dame werd ontslagen bij Unia omwille van haar kortfilm Deburkanisation. Ze schreef tevens het pakkend boek ‘Zwijg Allochtoon’. Uitgerekend daarom wil ik haar horen op zaterdagvoormiddag 21 april.